Historiken

Big bang  – the story

Big bang – the story

Mycket handlar om tillfälligheter, eller som någon ödmjukt sa i början av 1999 – ”Tur finns inte – det är bara tajming och skicklighet…” Nåväl.
Med stor inspiration från TV-branschen av att jobba i projekt och att varje scen som spelas in är ett event startade jag Kosmonaut våren 1999. Det var en härlig känsla att vara egen. Med den där tajmingen fick jag av olika anledningar ett flertal kunder direkt och kunde köra igång för fullt från start från lägenheten på Långholmsgatan 32 i Hornstull.

De första åren var jag alla symboler själv och jagade projekt, gjorde offerter, producerade, etablerade, turnerade, fakturerade, var entrévärd, stod i baren på fester, vi producerade, transporterade med Toyota RAV4 med släp osv… Första projektet var för Bonnier Multimedia och produkten var ett Racingspel på PC. Platsen var Båstad under tennisveckan 1999 i en liten friggebod som stod på platsen som idag kallas för X-plattan vid centercourten. Ja det har ju hänt lite…
Självklart hade jag folk som hjälpte mig. Kompisar och familj var väldigt hårt anlitade och till stor glädje hänger fortfarande en del kvar.  Första mässmontern som tillverkades i egen regi var för ATARI  och snickrades ihop på kontoret på Norrbackagatan 17 i Stockholm. (Samma adress som vi efter några års paus återigen har vårt Stockholmskontor.) Dörren är ju inte så stor så montern fick byggas i ganska små delar … Frigolit-logga beställdes och enormt exklusiva och ganska tjocka plasmaskärmar hyrdes in och succén var ett faktum.
Efter att ha kuskat runt med Toyotan och släp köptes den första lastbilen in och pappa Kenneth byggde packcasar som ersatte flyttlådorna. Vilket lyft. I samma veva flyttade verksamheten ner till Falkenberg och produktionen startade lite trevande på Åkarevägen. 2004 stod Kosmonauthuset klart och produktionen rullade igång ett ett snäpp mer på riktigt.

Nu så här några år senare är vi runt 35 personer, har ett tryckeri, 10 fordon, datorstyrda produktionsmaskiner, 1500 kvm extra inhyrda lokaler, massor med teknik, podier, tross rekvisita och väldigt ont om plats …
På tal om Big bang så rör det sig framåt hela tiden och jag ser fram emot att skriva om ett nytt stort Kosmonauthus, flera nya produktionsmaskiner både på event och print, fler fordon och ännu fler engagerade medarbetare i framtiden.

Höj eller stäng av!

Rock On
/Peter